Monika Nyström - Böckerna jag skrivit
Företagets namn - Företagsmeddelande

Min bok "Leva Älska Le"

Just nu kan du köpa min bok Leva Älska Le 
för endast 120 kr!!

Fyll i formuläret nedan  och betala in 120 kr till mitt kontonummer i ICA-banken:  9270-661 511 7
Alternativt skriv att du önskar faktura, så bifogar jag det då jag skickar boken. Men glöm inte att skriva din adress så jag vet vart boken ska skickas!
                
                                                
Boken är en skriven som en dagbok, under det första året efter min mans död. Jag skrev för att ge mina barn bilder att bevara. Jag ville förklara för dem vad som hände, vad jag kände. Jag skrev för att de, när de är vuxna, ska kunna ha orden kvar och kunna minnas sådant som jag vid det laget glömt. 

Min förhoppning är även att många fler ska finna ljus, styrka och inspiration av att läsa om min resa genom sorgen.Leva Älska Le - beställning
Antal böcker jag betalat för:
Namn och adress:
__________________________Vårdförbundets tidning "Vårdfokus" intervjuade mig angående min bok. 
Läs hela intervjun här:Vårdfokus  
_________________________________________________________________________________________________

Du är en viktig vuxen!

Varje dag förlorar drygt nio barn i Sverige en förälder. Varje dag dör ungefär tre barn som efterlämnar syskon, klasskamrater och vänner. Hittills i år har 27 000 barn flytt till Sverige utan någon vårdnadshavare. Närmare en tredjedel av alla svenska barn är under sin uppväxt med om en skilsmässa och nästan en femtedel har föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka. 
Listan på barn som befinner sig i svåra livssituationer kan göras lång. 

Vi vuxna skulle självklart önska att alla barns uppväxt fick vara lycklig och ljus. Vi skulle vilja skydda barnen från orättvisor, sjukdomar, våld, död, förluster, separationer och rädsla. Men de är alla ofrånkomliga delar av livet. Och när barnet befinner sig mitt i sin svåra livssituation är förskolans och skolans värld med sin struktur, trygga rutiner och de vuxna som barnet möter där, många gånger det enda som ger hopp.

Du som arbetar i förskola och skola möter barn i svåra livssituationer varje dag, och för dem kan du göra livsavgörande skillnad bara genom att se och stötta dem. Den här veckan kommer två nya böcker som syftar till att hjälpa dig att göra dig trygg i det mötet, rusta dig med kunskap och mod, och inspirera dig till nyfikna, öppna samtal med barnen. 

Grunden till materialet är hämtat från Danmark. Där har Kreftens bekempelse – Danmarks motsvarighet till Cancerfonden – under många år utbildat lärare i att möta barn i sorg och skapa handlingsplaner för det. 90 procent av alla danska förskolor och 98 procent av alla skolor har genomgått utbildningen, och utvärderingar visar att både förskolorna och skolorna har stor användning för det förberedande arbetet.
Vi, Monika Nyström och Mia Berg, har via Randiga huset och på uppdrag av Socialstyrelsen, försvenskat böckerna, breddat ämnet, och kopplat materialet starkare till de svenska styrdokumenten.
Här hos oss heter böckerna nu Du är en viktig vuxen i förskolan och Du är en viktig vuxen i skolan

Du är en viktig vuxen; Monika Nyström och Mia BergVi har i många år sett hur barn i svåra livssituationer ofta blir osynliga i samhället, förskolans och skolans värld. Vi är övertygade om att grundförutsättningen för att kunna uppnå kunskapsmålen i skolan är att barnen blir sedda som hela individer med alla de känslor som det innebär att vara människa. Det får även stöd i ny svensk forskning kring barns och ungdomars psykiska ohälsa. Samtidigt vet vi att det i dag inte ingår något obligatoriskt moment kring hur man pratar med barn om svåra saker i pedagogutbildningar.

Men denna uppgift kräver inte att man har mängder av kunskap och gott om tid, den kräver inte att man är övermänniska: den kräver faktiskt bara att man är medmänniska.
 
Monika Nyström och Mia BergHoppfull


Barnboken Hoppfull beskriver utifrån barnets perspektiv en familj där det otänkbara blir verklighet. Pappan drabbas av svår sjukdom och dör, vilket lämnar ett litet barn och dennes mamma i sorg. Hoppet, mitt i det svåra, kommer från oväntat håll. 

Ur det goda, inspirerande mötet mellan mig och min kollega Viveca Nordlander växte barnboken Hoppfull fram. Historien om den lilla familjen vävdes samman av Vivecas erfarenheter och möten med barn i sorg i sitt arbete som bildterapeut, med mina egna upplevelser från sjukdomstid och sorg. Jag har saknat litteratur där mina barn har kunnat känna igen sig i liknande upplevelser. Nu finns den bok jag önskar fanns då.Sjukt viktigt
Mina erfarenheter av sjukhusvistelser, svår sjukdom, död och sorg, har lämnat mig en upprördhet över samhällets oförmåga att stötta och bemöta barn som har försvårade livsförhållanden. Jag har stått vid barnens sida och häpnat över att ingen annan än jag ser till deras speciella behov. Speciellt inom vården var våra barn som osynliga, ingen frågade dem om hur de mådde och ingen gjorde något för att ge dem stöd, trots familjens svåra situation. 

Jag är förskollärare till yrket och jag är inte bara utbildad i barns utveckling och deras behov, jag är även, tack vare mitt yrke, van vid att hitta lösningar på sådant som saknas i min verksamhet. Och när jag under en längre tid befann mig på en canceravdelning och såg hur obefintligt stöd för barn är där, började jag fundera på hur min kompetens på bästa sätt skulle kunna bidra med redskap och pedagogiska knep.

Helene Forsling, Monika Nyström och Viveca Nodlander har tillsammans skapat pysselboken Sjukt viktigt.Tillsammans med mina två kollegor och vänner Viveca Nordlander (socionom och bildterapuet) och Helene Forsling (fritidspedagog med bild- och dramainriktning) föddes idén om att göra en pysselbok, för barn som spenderar mycket tid på sjukhus, men kanske inte själva är sjuka. En pysselbok för barn som är oroliga eller har många frågor om kroppen, sjukdomar och döden. En pysselbok för alla barn, där den vuxne handleds från sida till sida, och inspireras att föra samtal med barnet, även kring de där stora, svåra frågorna.

Tillsammans med vår illustratör Emilie Bergman (www.bergmanillustrerat.com), har vi skapat ”Sjukt viktigt” – precis den där pysselboken som jag önskade att en sjuksköterska eller en förskollärare på barnens förskola, hade givit oss under tiden då deras pappa var döende. Jag är stolt över att ha varit med och tagit fram detta värdefulla, pedagogiska, inspirerande redskap, som hjälper barn att bearbeta, utforska, fråga, resonera, fantisera och acceptera.

Läs mer om boken och beställ den via vår hemsida:___________________________________________________________________________________

Releaseparty på Studio Mjuklyx på södermalm i Stockholm, torsdagen den 12 september! 
Tack till alla som kom och firade tillsammans med mig den kvällen.

_______________________________________________________


Söndagen den 18:e augusti, vid Kulturfestivalens långa bokbord, fanns jag och smyglanserade min bok. En stor dag!

                                       

Site Builder drivs av  Vistaprint