I dag är det deras dag!
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

I dag är det deras dag!

I dag är det Nationella Anhörigdagen. Anhöriga är ett vitt begrepp. Jag tänker på de anhöriga som vårdar svårt sjuka i hemmet. Äldre par som levt ihop ett helt liv, där den ena får se sin partner förändras och sakta glida in i sin demens. Eller alla föräldrar som vårdar svårt hjärtsjuka barn, gravt autistiska döttrar eller infektionskänsliga och cancerdrabbade söner. Anhöriga som kämpar med/mot Försäkringskassa, rehabiliteringsavdelningar och sin egen arbetsplats. Som försöker förstå sig på sjukförsäkringsregler och hur man fyller i blanketterna rätt. Anhöriga som följer med i sjukvårdstransporten, håller om, väntar utanför, står bredvid. I dag är det deras dag.   

Men jag vill föra de andra anhörigas talan. De osynliga. De små. De som under sin barndom lever som närmast anhöriga men som aldrig syns i journaler, behandlingsplaner eller i Försäkringskassans register.   

De som väcks mitt i natten då pappas sjukdom gör att han måste få hjälp upp på toaletten. Och då finns det bara en liten hand som kan hjälpa.   

De som ska få fira sin födelsedag, men som har en lillebror som ska köras in på cellgiftsbehandling samma dag. Och då finns det bara en liten hand som får göra sitt eget mellis, och som får klara sig själv hemma hela eftermiddagen.  

De som kommer hem från skolan och möts av mammas avgrundssvarta depressionstårar. Och då finns det bara en liten hand som kan laga middagen, den kvällen också.   

De som alltid bär på en klump av rädsla i magen, för att den enda föräldern som finns kvar i livet kanske också kommer att dö. Och då finns det bara en liten hand som ensam får söka sig fram i mörkret.   

Barn som är anhöriga finns i alla barngrupper, i alla klasser, i varje grannskap och i varje fotbollslag. Alla barn som bär på större ansvar, rädsla och bagage än vad de skulle behöva. Alla barn som vi vuxna måste bli bättre på att se och stötta! Alla de barnen är mina hjältar. I dag är det deras dag!          

1 kommentar på I dag är det deras dag!:

Kommentarer RSS
Martina on den 6 oktober 2015 10:40
Saknar ord! Så fint skrivet! Har tre barn mellan 1 och 6. Imorgon börjar deras pappas tredje cellgiftskur. Alla anhöriga små barn finns i mitt hjärta idag!
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint