Det som minner mig om honom
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

Det som minner mig om honom

Dofter kan bära med sig så sanslöst starka minnen. Jag minns till exempel min första skolfrökens parfym. Jag kan inte namnge den men om jag känner den doften i dag minns jag exakt hur hon såg ut, Elisabeth. Jag minns hela klassrummet, var min bänk stod och hur hennes röst lät.   

Jag minns min mans parfym också. Inte dess namn, men om det går förbi en man på bussen som bär den doften, stannar liksom tiden upp. Då kommer hundra minnesbilder samtidigt; vardagsstunder i vårt kök, hur han dansade med vår son, hur han körde bilen, hans skratt, hans beslutsamhet, hur han pussades med vår lilla flicka, hur han pussades med mig.   

För ett par veckor sedan besökte jag min husläkare. Hon gjorde en undersökning och kontrollerade mina öron som jag hade haft lock för en längre tid. En helt vanlig, rutinmässig, ofarlig undersökning på vårdcentralen. Men där slog det mig hur mycket dofter kan ta fram bortglömda minnen och känslor.   

Den sterila, stickiga doften av desinfektionsmedel. Genom att gå i korridoren på vårdcentralen färdades jag via den doften tillbaka till Karolinska sjukhuset. Tillbaka in i rädslan. Tillbaka in i maktlöshet och förtvivlan.   

De kalla, vita lysrören i taket fick mig att frysa. Jag kände mig ensam och liten i det stora väntrummet. Och hur jag än vände mig, andades och fokuserade så blev jag inte kvitt den där doften. Jag kunde inget annat göra än att låta minnena komma.   Jag mindes hur skorna lät, nästan knarrade, mot golvet. Jag mindes blickarna, från sköterskor och läkare, från barnen och från min man. Jag mindes hur plastskyddet på madrassen i hans sjukhussäng kändes. Den hårda fåtöljen i sjuksalen, trappstegen upp till hans avdelning och larmknappen vid hans sida. Jag mindes plötsligt det ögonblick då han förlorade rörelseförmågan i benen och föll ihop vid sängkanten. Så många minnesbilder, känslor och sinnesintryck som ännu behöver bearbetas.   

Alldeles skyddslös är jag mot den sortens bearbetning. Men den måste få infinna sig då den kommer. Då jag sitter i ett väntrum på vårdcentralen, då den där killen med min mans parfym kliver på bussen, eller då jag plötsligt springer in i något annat som minner mig om den tiden. Som minner mig om honom.

0 kommentarer på Det som minner mig om honom:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint