Våga prata om döden!
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

Våga prata om döden!

Jag vill rekommendera en film; Patch Adams, om en ung läkarstudent spelad av Robin Williams, som trotsar sina överordnade, genom att hävda att man inte kan bota sjukdomar om man inte ser HELA patienten. Det vill säga om man inte också lyssnar till patientens drömmar, rädslor och tankar.   

Här nedan är ett filmklipp är från den filmen (klicka på bilden så öppnas klippet). I klippet har Patch precis kommit på hur han ska närma sig den unge mannen som ligger döende i svår cancer, en aggressiv patient som kastar saker på sköterskorna och som skriker åt alla.
Ligger man döende, oavsett vilken ålder man befinner sig i, så finns det bara en sak som upptar ens tankar. Och att då endast möta tystnad, aldrig någon som vågar ta orden i sin mun, det gör att rädslan hinner växa sig allt större.   

Det är just den där rädslan som jag så gärna vill bidra till att lätta på, när jag är ute och föreläser. Rädslan för döden. Alla kommer vi att möta den. Alla har vi under vår uppväxt behövt få prata om den, fråga om den, fantisera om den.   

”Det hjälper inte att vara tyst. Man måste prata om det.”   

Så uttrycker sig en pojke i Barnombudsmannens undersökning om barn som mår psykiskt dåligt. ”Bryt tystnaden” kallas rapporten och den visar på hur ofta vuxenvärlden möter barn som har det svårt med tystnad.   

Det är så dumt att vara tyst! Det finns så många andra känslor att lägga sin energi på än att vara rädd! Barn kan prata om allt som är svårt. Så länge det inte tystas eller dämpas. Mina barn, som mött döden på nära håll, har aldrig visat rädsla för den. De har varit nyfikna och öppna, frågat och undrat. Säkert för att jag, som stått dem närmast, har varit precis lika öppen och nyfiken. Men alla barn har det inte så.   

Jag önskar så starkt att varje barn, på någon plats under sin uppväxt, får möta vuxna som vågar fantisera, resonera och filosofera tillsammans med dem. Om livet och om döden. Jag önskar att varje barn får möta en läkare, en pedagog eller en annan viktig vuxen som är som Patch Adams. Som vågar ta alla ord i sin mun.   

Jag avslutar på samma sätt som jag gör när jag föreläser för läkarstudenter, med att citera Patch Adams kloka ord:   

"What's wrong with death sir? What are we so mortally afraid of? Why can't we treat death with a certain amount of humanity and dignity, and decency, and God forbid, maybe even humor. Death is not the enemy gentlemen. If we're going to fight a disease, let's fight one of the most terrible diseases of all, indifference. "

0 kommentarer på Våga prata om döden!:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint