När livet vänder
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

När livet vänder

I onsdags sändes avsnitt 5 av intervjuserien När livet vänder på Svt2. Där visades när jag satt mitt emot Anja Kontor, seriens programledare, vid mitt köksbord och berättade om min man. Om vår kärlek, om vår resa genom cancerbehandlingen och om sorgen som han lämnade kvar. Jag visade mina innersta tankar och finaste minnen, mitt skratt och mina tårar. Och jag visade det mest värdefulla i mitt liv; mina barn.   

Ett par dagar innan programmet skulle sändas satte jag mig med barnen i soffan och såg det tillsammans med dem. Jag visste inte hur de skulle tycka att det kändes. Om det skulle få dem att minnas svåra upplevelser. Om de skulle bli stolta över hur resultatet blev.   

Jag försökte att tolka deras signaler och lyssnade till deras ord. De blev allvarsamma och lite sorgsna. Särskilt min son som har så levande minnen från sin pappa upplevde nog saknaden mer starkt under den där stunden i soffan. Min dotter ställde många frågor. Det blev tydligt att hon inte minns alla detaljer. Men en oerhört viktig sak sa hon efter programmets slut:   

”Mamma, finns det fler barn som har förlorat en förälder? Fast de inte får vara med i tv?”   

Det var som att hon tror att hon och hennes bror är de enda barnen i hela världen som har förlorat en förälder och just därför gjordes det ett tv-program om oss. Precis så har det säkert känts för mina barn. Att de är ensammast i världen om en sådan här svår förlust.   

Nio barn i Sverige förlorar en förälder – varje dag. Det är vansinnigt många. Det måste finnas speglingar för de barnen. Det här programmet är ett sätt att visa de barnen, och deras kvarvarande förälder, att det finns fler som har upplevt detsamma. Och att dessa två barn faktiskt mår rätt så bra idag, trots allt.
4 kommentarer på När livet vänder:

Kommentarer RSS
Pedram Ramin on den 11 mars 2013 09:43
My Swedish language is not yet strong enough to write down what is on my mind but I write in English : the program was very interesting because the way Monika talked ,it was so ralistic & affectionate .She talks so calm and expressive almost I thought I am in front of her , feeling pain for what had happened and the joy she expressed about her children ,I am not kind of sentimental but I perceive boldly the beauty people possess and surely Monika has a lot of.Frequency of her voice calmed me down and its resonance made me follow the program till the end ,Jag kan sager hon war magnifik och har gjort ett bra jobb , (y)
Svara på kommentar
 
Monika Nyström on den 18 mars 2013 15:56
Tack Pedram! Thank you for your words! It means a lot to me. :)


Towe on den 11 mars 2013 14:26
Hej Monika! Jag har just tittat på När Livet Vänder och jag är alldeles varm i kroppen. Du beskriver hela eran tid tillsammans, trots en enorm sorg. Jättefint och tack för att du delar med dig. kram towe.
Svara på kommentar
 
Monika Nyström on den 18 mars 2013 15:32
Hej Towe! Tack för dina kommentarer och din värme! Tack.

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint