En hel by av trygghet
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

En hel by av trygghet

Jag har oroliga små barn. Som samtidigt är så stora och modiga. Men de där stunderna då oron tar överhanden och hela världen tycks otrygg och oberäknelig, då blir det så smärtande tydligt att det bara finns en vuxen i familjen.   

Jag försöker allt vad jag kan. Jag betryggar, berömmer, och bevisar. Jag gråter deras tårar när de inte ser på. Jag håller mig vaken långt efter de somnat och kliver upp och förbereder vår dag långt före de vaknar. Jag backar när de vågar kliva fram, kryper nära då de behöver kramar, blåser luft under deras vingar och breder ut mina armar som skydd då de faller.   

Att vara förälder är inte lätt. Att vara förälder helt på egen hand är, om möjligt, ännu svårare. Otillräckligheten blir så påtaglig när ingen finns att turas om med, kompletteras av eller diskutera med.   

Ett afrikanskt ordspråk säger att det behövs en hel by för att uppfostra ett barn. Jag är så tacksam över att jag har en hel ”by” att tillgå i mitt föräldraskap. Barnen har morföräldrar och gudföräldrar som älskar, säger nej, oroar sig och hittar på bus. De har kusiner som står dem så nära som syskon. De har en morbror och en moster, farbröder och en farmor, som finns här när inte jag gör det. Jag har mina vänner som orkar lyssna när jag är förtvivlad av otillräcklighet och som ger mig råd och tröst.   

Och vi har våra grannar. De där extrafamiljerna som alltid har en öppen dörr. Där det finns legobyggen och snöbollskrig, hopprepsvevande händer och kickbikelagande skruvmejslar. Där finns lördagsfilmer och fotbollsträningsskjuts. Där finner vi sällskap på cykelturer till kyrkogården och inbjudan till simhallsutflykter. Hos våra grannar får mina barn plåster när de ramlar, mellanmål när de blir hungriga och dit springer de om de är rädda när åskan går.   

Och mitt i all min otillräcklighet märker jag att de där grannbarnen finner lika stor trygghet hos mig, i mitt kök och i min soffa, som mina barn gör i deras hem. Här finns det också plåster och fotbollspump, en tröstande famn och glittrande bus. Kanske är jag som ensamstående förälder mer tydligt beroende av de hjälpande extrafamiljerna men jag är också glad över att kunna finnas till för fler barn än mina egna. För även de barn som har båda sina föräldrar nära, behöver en hel by av trygga vuxna kring sig.

1 kommentar på En hel by av trygghet:

Kommentarer RSS
Freja on den 18 december 2012 09:22
ja, det är så det måste bli. Jag tror att jag redan nu har börjat nätverka mer. Jag tar barnen mer och mer till våra nära och kära. Känns konstigt men jag planerar för framtiden. Barnen måste känna att de har trygghet omkring sig. Kram
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint