En bok om sorgen
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

En bok om sorgen

Jag har skrivit en bok. Eller, nu är det ju ingen bok, ännu. För bokförlagen säger att böcker om sorg inte säljer. 
"Människor vill inte läsa om sorg. Läsa gör man för att må bra.” skrev ett förlag till mig.   

Jag förstår faktiskt inte vad de menar. När jag väljer en bok att läsa vill jag beröras. Jag vill njuta, ifrågasätta, skrämmas, undra och fantisera. Jag vill få förklaringar, skratta, förvånas, gråta, bli arg och känna igen mig.   

När man går igenom traumatiska upplevelser känns det alltid skönt att spegla sig i andras liknande erfarenheter. Att bli förälder är ett exempel. När jag blev mamma plöjde jag böcker om moderskapet. Jag läste alla berättelser från nyblivna mammor som jag kunde få tag på. Jag prenumererade på tidningar, letade teveprogram som snuddade vid ämnet och jag berördes av filmer som handlade om föräldraskapets vedermödor. Det finns tjocka romaner, krönikor, pappa-böcker, mamma-böcker, långfilmer, dokumentärer, intervjuer och bloggar.   

När jag tvingades in i nästa traumatiska händelse i mitt liv var det en upplevelse som jag kände mig oerhört ensam i. Förälder blir många i ens umgänge precis samtidigt och man kan därför dela det med många vänner. Men att bli änka, det var jag ytterst ensam om. Ingen i min närhet förstod, på djupet, vad jag gick igenom. Så jag sökte litteratur och filmer, för att få mina speglingar. Och fann nästan ingenting…   

Ensamheten blev på så sätt ännu mer ensam. Så jag började skriva. Satte ord på det som var så obegripligt. Berättade om vad som gjorde ont. Skrev om sådant som jag, mitt i all sorg, fann lycka i. Nu ska det bli en bok. Jag gör det själv, för jag tror att det finns många där ute som känner sig precis lika ensamma som jag gjorde. Det blir en bok till dem. En värdefull spegling, där man kan läsa om sorgen och faktiskt må bra av det.

4 kommentarer på En bok om sorgen:

Kommentarer RSS
Karin Bard on den 26 oktober 2012 19:58
Jag skulle gärna läsa din bok:-) Du är den enda som verkligen förstår mig.
Svara på kommentar
 
Monika Nyström on den 2 november 2012 10:34
Kära Karin! Du kommer att få läsa boken, snart. Kram till dig!


Britt-Mari on den 29 oktober 2012 00:15
Jag hade mer än gärna läst en bok skriven av dig Monica. Lyssnade på dig i Vara den 18/10. Har tänkt maila dig men inte "fått tummen ur" ännu. Jag jobbar på en Palliativ avd och är barnombud där och du gav mig så många idéer i Vara. Du berörde enormt och jag skulle kunnat sitta och lyssna på dig i timmar. Tårarna rann och pennan glödde. Många kramar till dig och barnen.
Svara på kommentar
 
Monika Nyström on den 2 november 2012 10:38
Britt-Mari, tack för dina fina ord, de värmer mig otroligt! Det känns verkligen stort att kunna inspirera någon som gör ett så viktigt arbete! Kram till dig!

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint