Min blogg
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

oktober 2012

En bok om sorgen

Jag har skrivit en bok. Eller, nu är det ju ingen bok, ännu. För bokförlagen säger att böcker om sorg inte säljer. 
"Människor vill inte läsa om sorg. Läsa gör man för att må bra.” skrev ett förlag till mig.   

Jag förstår faktiskt inte vad de menar. När jag väljer en bok att läsa vill jag beröras. Jag vill njuta, ifrågasätta, skrämmas, undra och fantisera. Jag vill få förklaringar, skratta, förvånas, gråta, bli arg och känna igen mig.

Några dör unga

I gryningen på vår bröllopsdag togs min man ifrån mig. Jag ser det som ett så fint sätt att avsluta sin historia. Cirkeln slöts, avskedet kantades av all tänkbar kärlek, för evigt vår egen dag.   

Han var en man som lämnade så många spår. Så många saknar honom. Så många kan vittna om hur ömsint, varm, generös och snäll han var. Hur han kunde busa, få andra att skratta och se på livet med så positiv blick.

Tack. Förlåt. Farväl.

Igår deltog jag i en konferens om döden. Innan det var det dags för mig att tala lyssnade jag till en föreläsning som handlade om begravningar. Om vårt behov av riter i livet och hur viktig begravningen är i det hänseendet. Mitt i all abstrakthet och all obegriplighet blir begravningsakten något konkret. Med huvudsyfte att få säga: Tack, Förlåt och Farväl.

Jag har så svårt att förstå att barn ofta förvägras möjligheten att få delta i det där sista farvälet.

Tid

Om ett par dagar ska jag åka till Jönköping och föreläsa för personalen på ett onkologisjukhus. Om ett par veckor åker jag till Vara och talar inför palliativ vårdpersonal, det vill säga sjuksköterskor som arbetar med patienter i livets slutskede. I november ska jag föreläsa i Stockholm och i Göteborg. Jag kommer att ge min bild av hur man som anhörig upplever den svåra tiden att leva invid en svårt sjuk anhörig.
Site Builder drivs av  Vistaprint