Som en saga
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

Som en saga

"Det är nästan som en saga tycker jag."

Så säger Skorpan i inledningen av Bröderna Lejonhjärta. Och så berättar han sin saga. Om sin modige, godhjärtade bror, som dog alldeles för ung. 

När jag gifte mig med min man tänkte jag också att det var som i en saga. Jag var prinsessan som fick sin prins. Solen glimrade i Siljans vatten den dagen, svalorna skriade, våra vänner och älskade fanns nära. Allting var gott.

När han precis sju år senare dog i min famn tänkte jag detsamma. Att vårt öde var som en saga. Solen glittrade även den dagen. Svalorna lät högt på himmelen och våra älskade fanns nära. Vi hade fått de sju år som var menade åt oss och där tog sagan slut.

"Det finns sagor som inte borde få finnas."

Så säger Jonatan i slutet av Bröderna Lejonhjärta. Och jag kan väl hålla med på ett sätt. Vissa öden är så grymma att det är omöjligt att se en mening med det. Men död är den mest självklara delen av livet så just i sagorna borde fler våga vidröra den. En saga som handlar om död är inte mindre vacker. Snarare tvärtom.

Igår såg jag filmen om bröderna i Nangijala med min dotter. Hon har varit medveten om döden i alldeles för många år och hon fylls fortfarande av så många frågor om den. 

"När man har dött, tar det aldrig slut då?" var en fråga hon ställde igår. 

Och det är klart att man kan undra. Det är ju det som är så obegripligt. Hur väl man än har fått det förklarat för sig, hur många år man än har hunnit fylla, hur många gånger man än möts av ett besked om att någon har dött. Tar det aldrig slut? Kan man verkligen bara vara död och borta? För alltid?

Det är frågor vi grubblar över, min lilla dotter och jag. Då är jag så tacksam över Astrid Lindgren, som grubblat över detsamma och som givit oss värdefulla sagor som vi kan få spegla oss i. 

0 kommentarer på Som en saga:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint