Ingen rädsla
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

Ingen rädsla

Idag satt jag och barnen och samtalade vid middagsbordet, så där som man gör i en familj. Men samtalsämnet i vår lilla familj hamnade kring ett ämne som inte så många andra berör, kan jag tro. Vi pratade om hur barnens pappa dog. Om hur sjukhemmet var möblerat, vad sköterskorna hette och om hur allt gick till. Båda barnen kom ihåg detaljer, smaker och lekar de lekte där. Min son kom ihåg att han hörde sin pappas sista andetag. Min dotter mindes hur hans hud blev kall och vit då han dött. Vi fortsatte samtalet om hur blodomloppet och hjärtat fungerar. 

När jag berättar för människor om det ögonblicket då min man dog, om att våra barn var med och stannade vid hans döda kropp i flera timmar efteråt, får många samma reaktion; "Blev inte barnen rädda?"
Det kan jag inte med säkerhet veta men om de hade blivit rädda i den stunden då hade de nog inte kunnat prata så obehindrat om det idag. Då var jag hela tiden lyhörd för hur de reagerade. Jag upplevde aldrig att de kände någon rädsla. Inte när jag berättade att deras pappa snart skulle dö, inte i själva dödsögonblicket och inte under de timmar då vi fanns kvar vid hans sida och tog vårt långsamma farväl.

Ett barn speglar sin omgivning. Den sköterska som arbetade den där natten då han dog var lugn, tydlig och orädd. Hon var den i personalen som hade kommit mina barn riktigt nära, för hon såg dem, pratade med dem, lät dem hjälpa till och de litade på henne. Det osynliga band av förtroende dem emellan gjorde att de kunde lita till hennes lugn.

För mig innebar det en stor trygghet. En del av mig tror att min man valde att lämna oss just den natten, då vår favoritsköterska kunde hålla sina armar omkring oss. Hon blev som en del av vår familj under den där långa nattens timmar. Tack vare hennes närvaro kunde jag behålla mitt lugn och med säkerhet känna att jag inte var rädd. Jag var en himla massa annat; ledsen, arg, nyfiken, trött, fylld av kärlek och ömhet. Men inte rädd. Och jag vet att det är den allra största anledningen till att våra barn inte visade några som helst tecken på rädsla. 

0 kommentarer på Ingen rädsla:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint