Ensam
Företagets namn - Företagsmeddelande
Min blogg

Ensam

 www.1177.se är landstingets informationssida där man finner råd om vård och information om sjukdomar. En del av sidan heter Tema cancer och där finns att läsa om hur det är att få en cancerdiagnos, om behandlingar och dess biverkningar, rädsla och kris, närståendes erfarenheter och även sorg berörs. Men där finns inget att läsa om hur det är att få cancer som småbarnsförälder. Hur det är att vara anhörig till någon som får cancer och samtidigt fortsätta vara en trygg förälder genom behandlingstid och skräck. 

När jag själv satt där på Radiumhemmet, för snart fyra år sedan, och försökte hitta kraft att orka bära våra liv vidare, letade jag överallt efter historier att identifiera mig i. Skildringar om andra som tvingades lägga sin egen rädsla åt sidan för att kunna stå öppna och trygga vid sina barns sida. När jag inget fann kände jag mig om möjligt ännu mer ensam. 

En redaktör på den hemsidan med ansvar för cancertemat berördes starkt av min berättelse när jag var ute och föreläste under en temadag. Hon frågade mig om hur jag ser på informationen som ligger där idag och jag framförde att jag saknade information bland annat gällande beredskapen för barn som förlorar en förälder. Nu har jag tillfrågats att skriva en krönika som ska publiceras där och just nu försöker jag hitta de rätta orden. 

Jag vill kunna ge styrka åt de rädda småbarnsföräldrar som idag sitter och försöker ta sig igenom det allra svåraste de har att ta sig igenom. Jag vill inspirera dem att se sina barn som medresenärer på den resan. Att inte bara barnen mår bättre utav det, utan att man även som förälder blir stärkt av att ha hela sin familj delaktig i den svåra kampen. 

Om jag, genom att berätta vad min man tänkte, hur jag kände och vad våra barn frågade, kan ge en spegling hos någon annan är det så mycket värt. Kanske kan min öppenhet värma en ensam liten mamma eller en rädd liten pappa. För liten, det känner man sig i de där vita, kalla sjukhusrummen i sällskap av den där svarta cancern. Men ingen ska behöva känna sig ensam!

2 kommentarer på Ensam:

Kommentarer RSS
Anonym on den 6 december 2011 12:19
Hittade din sida av en slump, är själv småbarnsförälder med cancer och tror att det du gör är viktigt och verkligen saknas. Har själv fått mycket stöd från cancertjejer - ett nätforum för patienter och anhörig till kvinnor med framförallt gyn och bröstcancer. Kanske skulle du gå med där och presentera dig.
Svara på kommentar


Monika Nyström on den 6 december 2011 16:22
Tack för dina ord och tack för tips på forum. Jag har ansökt om medlemsskap precis så vi "ses" där! :)
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
Site Builder drivs av  Vistaprint